Milan Opavský: Když v Číně nemohli zatknout disidenty, zatkli místo nich jejich rodiny

2. 04. 2016 21:00:42
Rozhovor se Milanem Troppauerem, demonstrantem a aktivistou, díky kterému byli v Číně propuštěni někteří političtí vězni.
Foto (c) Ya Noya Photo

Padesátitříletý Milan Opavský, alias Milan Troppauer, demonstroval v Praze proti návštěvě čínského prezidenta v České republice. Na hlavě měl posazenou plastovou hlavu prezidenta Si Ťin-pchinga v nadživotní velikosti a v rukou třináct transparentů s apelem na čínský komunistický režim. Na demonstraci byl vyfocen, tato fotografie se dostala do čínského tisku a na základě banneru s nápisem „Propusťte rodiny Bei Fenga a Chang Pinga!“ byly následně rodiny disidentů z vězení propuštěny.

Jak Vás napadlo, že na demonstraci proti přítomnosti čínského prezidenta v Praze si vezmete transparent, na kterém bude výzva k propuštění čínských disidentů?

Před pár lety jsem se v Berlíně zúčastnil demonstrace proti návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga a vzpomněl jsem si, že jedna tibetská neziskovka tam měla jeho masku (hlavu) s bannerem „Dialog místo násilí“. Poté, co se mi podařilo tuto hlavu získat, jsem uvažoval, jaký text na banner(y) by byl nejlepší pro Prahu. Nakonec jsem se rozhodl požádat čínské bloggery a disidenty prostřednictvím kamarádky paní Rose Tang (jedna ze studentských leaderů nepokojů na Náměstí nebeského klidu v roce 1989), aby oni sami uvážili, jaké texty by byly nejvhodnější. Oni mi ty texty dodali a já je vytiskl. Už při první prezentaci těchto bannerů v Praze jsem podle prudké reakce čínských vítačů věděl, že jsme se trefili přímo do černého.

O jaké disidenty se jedná? Byly propuštěny jen jejich rodiny, nebo i samotní političtí vězni?

Na jednom ze 13 bannerů stál nápis „Propusťte rodiny (blogerů) Bei Fenga a Chang Pinga!“. Byly propuštěni jen rodiny obou blogerů. Oba blogeři žijí v zahraničí. Pan Ping žije v Německu a pan Feng žije v New Yorku. Takže byli zatčeni jejich příbuzní. Od rodiny Chang Pinga byla zatčena sestra a dva bratři nedlouho před návštěvou čínského prezidenta v Praze. O příbuzných rodiny Fenga nemám žádné informace.

Za co jsou konkrétně obviněni? Proč jste žádal o osvobození zrovna těchto osob?
Podle reakcí čínských vítačů jsem poznal, že byli překvapeni, jak se tato informace mohla tak rychle objevit na banneru v jakémsi evropském městě. Čína si většinou neláme příliš hlavu, co se o ní píše v zahraničí, zato však hekticky reaguje na to, co se šíří v blozích na čínském internetu. Blogeři Bei Feng a Chang Ping byli obviněni v souvislosti s anonymní on-line výzvou k rezignaci čínského prezidenta. Vzhledem k tomu, že oba žijí mimo Čínu, “vypůjčila” si čínská policie jejich rodinné příslušníky.

Umíte čínsky? Nebo Vám text někdo přeložil? Pojí Vás konkrétní vztah k těmto propuštěným?

Čínsky neumím. Proto jsem se rozhodl přenechat texty na bannery samotným Číňanům, o kterých jsem věděl, že jim mohu důvěřovat, jmenovitě paní Rose Tang, která žije v New Yorku. Další oslovené z bezpečnostních důvodů nemohu jmenovat.

Hrozí jim ještě nějaké stíhání?

Samozřejmě. I čínští disidenti v zahraničí jsou ve stálém nebezpečí. Vypovídá o tom i nedávný případ čínského žurnalisty Li Xina, který byl z Thajska unesen do Číny. Únosy jsou v Číně na denním pořádku. Ani v případě několikaměsíčního zmizení Aj Wej-weje nikdo nevěděl, kde je a zda ještě žije. Na dotazy diplomatů, občanskoprávních organizací a rodinných příslušníků Peking neodpovídal.

Čekal jste, že Váš banner bude mít takový dopad?

Ano i ne. Věděl jsem, že se velká hlava čínského prezidenta stane mediálním magnetem, ale šlo mi především o to, abych oslovil pomocí bannerů s čínskými texty čínské vítače a pokusil se o co nejlepší publicitu těchto bannerů. To celé byla mezinárodní týmová práce. Já jsem byl jen poslední článek řetězu. Moji přátelé jen nedočkavě čekali na první fotografie z pražských demonstrací, které se pak bleskově rozšířily po čínském internetu a novinách.

Máte tendenci ještě nějak více a aktivněji po tomto úspěchu se dožadovat lidských práv pro politické vězně v Číně?

Samozřejmě, a nejen v Číně. Bojovat o lidská práva se musí všude tam, kde se jich nedostává. Čína však zůstane v mém hledáčku na předním místě. Vždyť není možné, aby se Čína vyvíjela jen ekonomicky, bez politických reforem a uvolňování katastrofální, až totalitní situace lidských práv a svobody obyvatel Číny, zejména náboženských a etnických minorit. Na třech bannerech jsem se věnoval i otázce Tibetu. Stálo na nich „Svobodu Tibetu”, „Začněte vyjednávat s tibetskou exilovou vládou” a „Dovolte návrat Jeho Svatosti dalajlámovi do Tibetu”, což jsou slova, kterými končilo své životy již téměř 150 sebeupálených Tibeťanů.

Jak byste popsal návštěvu prezidenta ČLR v ČR? Jaké pocity se Vám honily hlavou, když zde byl?

Osobně jsem zažil jeho návštěvu v Berlíně a v podstatě nevidím žádný rozdíl. Jedná se o standardní návštěvu prezidenta cizího státu, v rámci naší země snad až přehnaně pompézní. Ale rozdíl oproti Berlínu byl v předem dané bezpečnostní ochraně demonstrantů přesným prostorovým vymezením mezi oběma tábory.

Jeden z mých hlavních pocitů byl ten, zda se nestáváme novou gubernií světové velmoci. A druhý pocit byl, zda si dostatečně uvědomujeme nebezpečí, že s čínským obchodem a investicemi Peking vždy exportuje i maoistickou ideologii, a pokud ji obchodní partneři ignorují, následují ekonomické sankce. (Viz zrušení objednávek Airbusů za návštěvu dalajlámy ve Francii.)

Foto (c) Ya Noya Photo

Kdo je Milan Troppauer (Milan Opavský):

Je mi 53 let a jsem otec 3 již dospělých dětí. Nejstarší dcera je právnička. Můj otec byl během socialismu persekuovaný žurnalista se zákazem publikovat. Já jsem vystudoval v Brně knihovnictví a informatiku. Žiji 35 let v Německu a často navštěvuji Českou republiku. Jsem aktivní v různých lidskoprávních neziskovkách v Česku i v Německu. Pracuji v medialní společnosti Bertelsmann. Moje správné jméno je Milan Opavský.

Autor: Karel Čapka | sobota 2.4.2016 21:00 | karma článku: 19.90 | přečteno: 627x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 82 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 12.34 | Přečteno: 178 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.34 | Přečteno: 588 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 4 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 721

student žurnalistiky, mám rád historii, sociální sítě, knihy a zajímám se o aktuální společenské dění

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...